Blogg

PROPRIOCEPTION

Proprioception är ett uttryck som vi canineopater & fysioterapeuter gärna använder & påpekar att det är viktigt.  Men vad ÄR det egentligen?  Det ska jag försöka förklara här.

 

Det kallas ibland för ”Det bortglömd 6:e sinnet” och är förmågan att kunna avgöra kroppen & dess delars position i förhållande till omgivningen omkring oss.  Solklart eller hur? 

Det är alltså hur alla kroppens delar samverkar både med varandra & omgivningen.  Dvs lite mer än vanlig kroppsuppfattning, som bara handlar om själva kroppen, inte hur den interagerar med omgivningen.

20190308_183023

Hjärnan tar in information från senor, muskler, leder, nerver & sammanställer denna info så att kroppen kan agera som en sammanhängande enhet & känna av hur alla delar rör sig i förhållande till varandra + att även hastighet & läge läggs till rörelsen. 

Nu blev det ännu enklare va? 

 

Proprioception är till största delen helt omedvetet. När vi rör oss, vare det är stora rörelser eller små, så gör vi  bara det. Ofta utan att tänkta efter. Går du i skogen så tänker du ju inte på hur du sätter ner foten. Du lyfter foten, för benet framåt, sätter ner foten & fortsätter sedan med nästa fot UTAN att du behöver titta ner. Där har du din proprioception. Signalerna från foten går blixtsnabbt upp till hjärnan, som sammankopplar & bearbetar all information för att foten sätts ner rätt, utan att det blir för hårt, för löst, för högt eller för lågt. Trots att marken du går på är lite ojämn & inte likadan som steget du tog innan detta.

FB_IMG_1595436067025

 

För hunden är det superviktigt att få träna upp sin proprioception eftersom det ger bättre förutsättningar för kroppen att agera & reagera på ett säkert sätt. Dvs minimera risken för skador & förslitningar. Det är därför det är så viktigt att börja tidigt med den unga hunden/valpen.  Ta med den ut i skogen & låta valpen klättra över stockar & stenar. Balansera på stubbar. Kliva genom blåbärsris.  Ha en balansdisk som valpen får testa sin balans på. Låta den kravla genom – över – på ett gammalt bildäck. Krypa eller springa genom en tunnel mm.  

Har du inte tillgång till skog så kan man göra en liten hinderbana i hemmet. Kliva i & ur lådor, rulla ihop mattor att balansera på, använda en luftmadrass som man inte pumpar upp helt, lägga soffkuddarna på golvet mm.

Det är bara fantasin som sätter stopp för vad man kan hitta på.

1236288_10151565332607434_1534511551_n

Man ska naturligtvis inte låta valpen hoppa ner från högre höjder. Men från lite lägre går alldeles utmärkt för att hunden ska lära sig hur man hoppar.

Under en rehabilitering av skada har man stora fördelar om hunden har en god proprioception.  För proprioceptionen  behöver tränas upp igen efter skada. Den känner sig säkrare på sin kropp & vågar mer under träningen.  

Så, då vet vi vad proprioception är. Hur tränar vi då våra hundar för att förbättra den?

Superenkelt faktiskt: Balans & Rörelse!

Genom att balansera & utföra rörelser under balans (sitt -> stå->ligg->sitt osv) ökas självkänslan, säkerheten & tryggheten i & med den egna kroppen. Lägg även till att röra sig på andra sätt än framåt. T.ex. backa, förflytta sig sidledes, rulla runt, krypa (tänk dock på höftledsstatusen vid kryp). Man kan backa upp med bakdelen på olika nivåer, t.ex. upp på en pall eller sten. Röra sig i sidled dels med ”alla fyra fötter i backen”, men även med fram- eller bakben på en planka eller stock.

 

Har du några frågor eller vill veta mer? 

Hör av dig via mail, pm eller sms så berättar jag gärna om proprioception 

 

Här är en liten film från Youtube med enkel förklarning (på engelska)

https://www.youtube.com/watch?v=O0jEaV88Ok8&list=PLgGB69YvjHVdBDDGnKjec4uyjWebNw_bP&index=2&t=0s

 

49661486_10155648747407434_4380507866121895936_n
Anki Schiöld